Заборавените Македонски села


Објавено на: 30-09-2015

 Во република Македонија има околу 2.000 села, поточно речено 1.984, во Егејскиот дел на македонија 2.500, а во Пиринскиот дел 1.000 села. Продукцијата Мариово филм и првиот документарен портал за Македонија Мариово филм преку пишан текст, визуелен аудио и фотографски приказ ќе се обиде да ги извади од заборав македонските села, односно да ај извади од заборав историјата на секое село, како дел од историјата на македонскиот народ и Македонија. Документарниот патеписен серијал е поделен во 18 региони. Секој регион ќе содржи по неколку документарно патеписни емисии. Секоја емисија ќе трае по 30-тина минути.

Документарните патеписни емисии ќе може да ги гледате на првиот документарен портал за Македонија Мариово филм во текот на месец Септемвтри оваа година.